Uncategorized

Zagađenje vazduha i adekvatna zaštita

Zagađenje vazduha i adekvatna zaštita

Zagađenje vazduha i adekvatna zaštita je nešto što u ovim momentima na našu žalost ide ruku pod ruku. Kada kažemo zagađenje vazduha, odmah u drugom delu mislimo na protekciju.

Zagađenje vazduha i adekvatna zaštita

Vazduh koji okružuje našu planetu sastoji se od smeše gasova i raznih primesa u čvrstom, tečnom i gasovitom stanju. Drugi naziv za zagađenost vazduha je aerozagađenje.

Aerozagađenje podrazumeva prisustvo određenih materija u vazduhu koje se ne nalaze u njegovom regularnom sastavu, ili su pak zastupljene u većim koncentracijama od dozvoljenih. Baš te prekomerne koncentracije određenih čestica izazivaju niz zdravstvenih problema.

Određene materije su štetne po zdravlje ljudi, životnu sredinu i materijalna dobra. Čestice i praškaste materije prečnika do 10 mikrometara zadržavaju se u nosu, a one prečnika maksimalno do 2,5 mikrometra prodiru u bronhije pluća. Najopasnije čestice su upravo te od 2,5 mikrometara i one izazivaju niz tegoba u našem organizmu.

Možemo reći da je prvo aerozagađenje nastalo onda kada smo upalili prvu vatru. Samp pomislite na dim i sve te gasove, međutim to je bilo tako beznačajno u odnosu na današnjicu. Današnjica je zatrpana svim vidovima zagađenja. Samo uzmite u obzir povećanu koncentraciju drumskog saobraćaja, povećan broj deponija i otpada, zagađenje voda i plastika… Možemo nabrajati sve vrste zagađenja i nećemo nabrojati.

Kako aerozagađenje utiče na zdravlje ljudi?

  1. Respiratorni sistem – bronhitis, astma, pneumonija, karcinom pluća

2. Kardiovaskularni sistem – visok krvni pritisak, poremećaj srčanog ritma

3. Hematologija – štetni efekti na krv, limfne žlezde, koštanu srž

4. Imunološki sistem – hipersenzitivizacija – alergije i imunske bolesti, imunosupresija

5. Nervni sistem – periferna i oštećenja centralnog nervnog sistema, oštećenja mozga, posebno u toku razvoja ploda i kod dece

6. Skeletni sistem –oboljenja kostiju

7. Reproduktivni sistem: muškarci – sterilitet, karcinom testisa; žene – sterilitet, pobačaj, prevremeni porođaj; plod -niska telesna masa, anomalije

Faktori koji utiču na nastanak zdravstvenih problema su količina i dužina izloženosti aerozagađenju, uzrast, opšte zdravstveno stanje. Najosetljivi deo populacije su deca, starije osobe, trudnice, hronični bolesnici, osobe sa respiratornim tegobama.

Ako želite neku celodnevnu zaštitu, možemo reći da nemamo neko rešenje. Ali možemo da predložimo par rešenja koja mogu biti osnovne stavke u očuvanju zdravlja.

Ono što je najvažnije jeste zaštitite prostor u kome najduže boravite vi i vaši ukućani.

Ono što možete uraditi odmah jeste da instalirate NanoFiber prečišćivač vazduha. Kada instalirate NanoFiber prozorski filter čak i one najopasnije mikorčestice od 2,5 mikrometara neće imati šansi. Znači NanoFiber filter će propuštati u vaš dom samo svež vazduh što je sve što vam je potrebno. U predhodnim tekstovima pisali smo koliko vazduh unutra ume da bude zagađeniji od vazduha spolja, to može biti i do pet puta u korist unutrašnjeg vazduha. Tako da je jako bitno da stalno vetrite svoj prostor i na taj način sprečavate umnožavanje bakterija, virusa i buđi.

Ono što takođe savetujemo jeste da gde god provodite više vremena, tu imate svoj prešišćivač vazduha NanoFiber. Na primer radni prostor i kancelarija to je mesto koje ima mnogo ulaza i izlaza/ cirkulacija ljudi je ogromna. Znači vetrenje poslovnog prostora je jako bitno i zbog štetnih materija, zbog prašine ali i zbog raznih mikroorganizama. Tako da je neophodno da u opremanje kancelarije uvedete pod obavezno i NanoFiber prozorski filter.

Potrudite se takođe da dajete svoj primer u očuvanju životne sredine. Odlažite otpad na mestima gde je to predviđeno, selektujte otpad i trošite što manje plastičnih kesa. Takođe kada god možete krećite se, šetajte i idite biciklom na posao. Na ovaj način vi jačate svoj organizam ali dajete i svoj primer ljudima.

Ako su vam potrebne dodatne informacija o NanoFiber prečiščivaču vazduha uvek nas možete kontaktirati. Mi vam stojimo na raspolaganju za sva dodatna pitanja, bilo da se radi o uzimanju mera ili o bojama koje su dostupne.

Related Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *