Uncategorized

Da li treba da budem zabrinut zbog te kondenzacije na mojim prozorima?

Da li treba da budem zabrinut zbog te kondenzacije na mojim prozorima?


Da li treba da budem zabrinut zbog te kondenzacije na mojim prozorima? Kondenzacija na prozorima nastaje jer se vodena para u vazduhu taloži na površinama koje su na nižim temperaturama. Kada vlažan vazduh dođe u kontakt sa hladno nepropusnom staklenom površinom vaših prozora, on oslobađa deo ove vlage na staklo u obliku kapljica vode. Kondenzacija je signalizacija da imate više vlage u prostoriji nego što bi trebali.


Evo šta treba da znate o tome zašto dolazi do kondenzacije, kada je to važno i šta možete da uradite povodom toga:

Kada je toplota u kući u zimskim i jesenjim danima, određena količina vlage je dobra. Vlažnost u našem domu omogućava nam da lakše dišemo, koža nam je manje suva i manje je statike u vazduhu. Obično je to u redu, ali kada spoljne temperature postanu niske, mogu nastati problemi. Pod ovim okolnostima, vlaga može da stvori kondenzaciju na vašim prozorima – bilo da su stari ili novi.

Iako nema problema sa kondenzacijom na samom prozorskom staklu, (osim činjenice da vidljivost može biti prikrivena), ta kondenzacija može oko prozora dovesti do buđi i truljenja. Možda čak i gore, to može biti pokazatelj da se kondenzacija takođe pojavljuje unutar vaših zidova, što može dovesti do nezdrave buđi.

Stvaranje buđi i loših uslova za življenje

Najčešći izvori vlažnosti u kući: tuširanje, kuvanje, pranje veša, pa čak i akvarijumi. Međutim, ako vidite kondenzaciju na prozorima, to znači da ovaj problem uskoro može da postane mnogo veći, pa čak može značiti i to da vam narušava zdravlje.

Spoljašnja kondenzacija nastaje kada se temperatura tačke rose približi temperaturi spoljašnjeg vazduha. Kada je vazduh zasićen i ne može više da zadrži vlagu, vodena para stvara kapljice na površinama – prozori i vrata.

Kada buđ uđe u određenu prostoriju ili dom onda to više nije samo problem estetske prirode i enterijera, sada možemo govoriti o narušavanju zdravlja.

Kako da rešite problem kondenzacije?

Kondenzacija se rešava provetravanjem. Znači otvaranjem prozora. Preporuka je da se prozor otvora bar 5 puta po 5 do 10 minuta. Ali onda uđe zagađenje, prašina, polen i alergeni. Prosto ne znate da li je bolje imati vlagu u kući i disati sva ta isparenja ili disati zagađen vazduh koji dolazi od spolja. Ako ste alergični onda je vama mučno otvarati prozor, ako ste možda asmatičar takođe je upitno da li da otvarate prozor.

Ali ako imate NanoFiber, vaš prozor može biti otvoren. NanoFiber prozorski filter ima sposobnost filtracije i dozvoljava da u vaš dom uđe jedino svež vazduh. U ovom slučaju nema zagađenja, nema prašine, nema kondenzacije. 

NanoFiber i na prozorima nema kondenzacije

Da li treba da budem zabrinut zbog te kondenzacije na mojim prozorima? Odgovor je: Ne. Ako imate naš prozorski nano filter za vas nema kondenzacije, zagađenja, prašine, alergena i buđi. Za više informacija nas možete kontaktirati.

Related Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *